Bez vody z kohoutku si už nedokážeme ani zdaleka představit náš běžný den. Vodu používáme na vaření, pijeme ji, umýváme s ní nádobí i sebe a málokdy nás u toho napadne pozastavit se nad tím, jakou by voda mohla mít kvalitu. Podle čeho bychom to mohli poznat?
Nevěřte jen chuti
Spousta lidí zkrátka funguje tak, že vezme skleničku do ruky, napije se a s prohlášením „fuj, to je samá chemie“ zdroj vody odsoudí. Pro distribuci vody ale vždy chemie zapotřebí bude. Je potřeba si uvědomit, že voda stojí v trubkách a nádržích a bez očistné chemie by byla lehce napadnutelná bakteriemi, které bychom následně konzumovali.
Pokud vám navíc vadí chemický nádech vody z kohoutku, tak není nic jednoduššího, než nechat nádobu s natočenou vodou chvíli odstát a chemické látky mezitím vyprchají do vzduchu.
Nejpřesnější jsou chemické rozbory
Podle chuti, barvy a dalších jednoduše zjistitelných vlastností jen zhruba odhadujeme, jakou kvalitu by mohla voda mít. Pokud si ale chcete být naprosto jisti, je potřeba udělat kompletní rozbor pitné vody. Odebrané vzorky testuje například laboratoř Monitoring, kterou naleznete na webové adrese Moni.cz. Ve výsledku dostanete mnohem více než je pouze PH. Rozbor určí veškeré nečistoty, chemické látky a odborníci pak většinou velice lehce zjistí, kde je problém a odkud by mohl pocházet.
Při pátrání jděte k základům
Pokud vám přijde již na první pohled kvalita vody špatná, zpravidla hledejte problém přímo u zdroje. Může se stát, že studna anebo vodní řád, ze kterého vodu odčerpáváte, na nějakém místě prosakuje a tím se pochopitelně dostávají do vody nečistoty.
Úplně stejné podmínky platí například i u starších domů, kde jsou stará vodovodní potrubí a to může být znečištěné anebo vlivem dlouhého působení vody porušené. Může tak obdobně jako při prosakování docházet na takových místech ke znečišťování vody