V japonské nebo čínské restauraci se může stát, že místo příboru dostanete na stůl pouze hůlky, které jsou tradičním jídelním nástrojem právě ve východní Asii a Thajsku. Hůlky se převážně vyrábějí ze dřeva nebo bambusu, zřídka se můžete setkat s hůlkami kovovými nebo plastovými. Čínské a japonské hůlky se od sebe na první pohled neliší, ale rozdíl mezi nimi spočívá v délce. Čínské hůlky jsou tenčí a delší, japonské naopak kratší.
1
Zásady při používání hůlek
Pro začátek je potřeba vědět několik základních pravidel, pro používání čínských nebo japonských hůlek.
- Hůlky se nesmí křížit, jejich konce by měly být stejně dlouhé.
- S hůlkami neťukejte o sebe navzájem ani o stůl.
- Hůlky slouží pouze jako nástroj k jídlu, nešermujte tedy s nimi a neukazujte jimi na lidi.
- Hůlky se nesmí olizovat.
- Hůlkami jídlo nepřehrabujte ani nemíchejte, pouze jimi nabírejte sousta.
2
Postup pro správné držení hůlek
Ze dvou hůlek je jedna pohyblivá a druhá stabilní, hýbe se tedy pouze jednou hůlkou pro nabírání.
- Pevnou hůlku vytvoříte tak, že si ji vložíte mezi palec a ukazováček pravé ruky, jste-li pravák, levé ruky, jste-li levák. Konec palce položíme lehce přes hůlku.
- Pohyblivou hůlku vytvoříte tak, že ji uchopíte jako tužku. Opřete si ji tedy pod ukazováček.
- Pohybováním ukazováčkem a prostředníčkem hýbeme vrchní pohyblivou hůlkou, zatímco spodní se nehýbe.