K připálení může dojít mnoha způsoby – jídlo neuhlídáte, zkoušíte nový recept a ještě nemáte takový odhad, nebo připravujete jídlo, které se na hrnec nebo pánev chytá samo o sobě. Nádobí s připáleným dnem je nutné naplnit vodou a nechat odmočit. Někdy ale připálenina odporuje i přes dlouhodobé odmočování v jarové vodě, přičemž nepomáhá ani drátěnka ani cif. Přesto není nutné hrnec nebo pánev ještě vyhazovat, na odstranění připálenin existuje hned několik dalších návodů.
Roztok z prášku do pečiva
- Budete potřebovat: prášek do pečiva
Jeden sáček prášku do pečiva nasypte na dno připáleného nádobí a zalijte vodou. Rozmíchejte roztok a poté dejte nádobu na plotnu a vařte. Chvíli nechte vodu bublat, potom by se vám špína ze dna měla začít sama pouštět. Jakmile vidíte, že připálené jídlo pouští, vylijte vodu a umyjte nádobí klasicky pod vodou ve dřezu.
Rozpusťte připálené jídlo solí
- Budete potřebovat: zhruba kilo soli
Samozřejmě záleží na velikosti připáleného nádobí, ale solí v tomto případě rozhodně nešetřete. Nádobu, kterou chcete vyčistit, co nejvíce vydrhněte drátěnkou a potom do ní napusťte vodu a dejte na plotnu. Jakmile se voda začne vařit, přisypeme velké množství soli a mícháme, dokud se sůl nerozpustí.
Poté hrnec odstavíme a necháme 24 hodin nebo alespoň přes noc odstát i s roztokem soli uvnitř. Poté vše znovu uvedeme do varu, přičemž tentokrát už by se měla špína začít odlupovat.
Roztok z prášku na praní
- Budete potřebovat: lžičku až lžíci pracího prášku, který používáte
Připálenina v hrnci nebo v pánvi by měla povolit také v případě, že do dané nádoby dáte vařit přibližně litr vody s jednou lžičkou až lžící pracího prášku. Při vaření ale dávejte pozor, protože prací prášek může pěnit, tak aby vám tato pěna neutekla z hrnce. Mělo by stačit povařit pět minut, načež by špína měla jít snadno dolů.