Lněné semínko se v posledních letech velmi rozmohlo na stáncích se zdravou výživou a není divu, neboť je to opravdu zázrak pro lidské zdraví. Vychází z tobolky lnu setého a obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, jako je vláknina, omega tři mastné kyseliny, slizy, bílkoviny, tuky, fytoestrogeny, polyfenoly a lignany.
Celkově vám může pomoci s hormonálními problémy, kožními problémy, podporou hubnutí, zvyšuje pružnost šlach, chrání srdce, má protivirové a protizánětlivé účinky, rovněž pomáhá s trávením. Abyste do svého těla pomohli všem výše zmíněným složkám, musíte ale lněné semínko správně konzumovat.
Syrové
Lněné semínko lze konzumovat syrové – stačí jedna kávová lžička a pořádně kousat. Další možností je si lněné semínko koupit nadrcené či si jej doma nadrtit v mixéru či mlýnku a přidat si ho například do jogurtu nebo müsli.
Vařené
Opět dáme jednu kávovou lžičku a dvojnásobné množství vody. Mírně povaříme a necháme odpočinout. Ze směsi se stane rosol, který lze poté vypít nebo sníst, záleží, jak dlouho necháte odstát. V případě vodnatější podoby se nebojte pít, protože lněné semínko vám potom nabobtná v břiše.
Lněný čaj
Na 1 lžíci lněného semínka použijte 0,5 litru vroucí vody, kterou semínko zalijete. Nechte odstát asi 30 minut a poté přeceďte. Čaj poté můžete konzumovat během celého dne, popřípadě s ním můžeme jenom kloktat.
Lněný olej
Na výrobu domácího lněného oleje budete potřebovat lis. Nikdy si ale nedělejte moc velké množství, protože je potřeba lněný olej rychle zkonzumovat, protože žlukne. Užívají se 1-2 polévkové lžíce denně.