Dezert, který nejen dobře vypadá, ale také skvělé chutná kombinuje jedinečnou chuť vlašských ořechů s medem. Příprava není nijak složitá a výsledkem bude vláčný zákusek vhodný pro každou návštěvu.
Příprava náplně a vychladnutí
Jako první začneme připravovat náplň, která musí vychladnout. Do hrnce si tedy dáme smetanu, oba cukry, med a jemně nasekané vlašské ořechy. Směs mícháme a necháme spařit, dokud se všechny ingredience nespojí. Poté odstavíme a necháme lehce zchladnout, načež přidáme nadrcené nebo nalámané piškoty. Opět necháme odpočinout, tentokrát asi hodinu.
Příprava těsta
Potom si začneme připravovat křehké těsto. Na něj si lehce rozehřejeme máslo, aby se s ním dalo pracovat, a poté ho smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Pracujeme rychle a jemně všechno hněteme, abychom vytvořili hladké těsto. To potom zabalíme do fólie nebo přikryjeme a dáme na 30 minut do chladu.
Vyndání těsta
Po uplynutí půl hodiny vyndejte těsto a rozdělte ho na dvě části, kdy jednu použijete na vyložení a druhou na přikrytí. Nejdříve si tedy rozválejte jednu část a vložte ji do připravené koláčové formy. Tu potřete připravenou náplní.
Z druhé části si odkrojte kousek těsta a dejte ho stranou. Větší část rozválejte a vytvořte do ní několik otvorů například vykrajovátkem, následně ji dejte na připravený koláč. Z malé odkrojené části těsta vytvořte lem a vykrajovátkem vytvořené vzorce položte na koláč.
Pečení
Až budete mít koláč připravený, dejte ho do trouby předehřáté na 170°. Koláč se peče přibližně 45 minut. Před podáváním je vhodné počkat, až koláč zchladne a navrch ho pocukrovat.