Žampiony jsou nejen velmi chutné a celkem snadno dostupné. Kromě toho také existují mnohé teorie, které říkají, že jsou i zdraví prospěšné. K plněným žampionům se hodí především brambory nebo jejich opečená varianta.
1
Co budeme potřebovat
- Cca 20 menších žampionů
- 230 gramů krémového sýra (př. Lučina, Gervé)
- Jarní cibulka
- 1 žloutek
- 150 gramů nivy
- 4 plátky slaniny
- ¼ lžičky soli
2
Postup
- Nejdříve si dáme předhřát troubu na 180°.
- Poté si umyjeme všechny žampiony a odřízneme jim celé nožičky.
- Jarní cibulku si najemno nakrájíme, stejně tak slaninu a nivu.
- V míse si smícháme krémový sýr a žloutek, a do této směsi přidáme najemno nakrájenou nivu, cibulku a slaninu.
- Dochucujeme solí a pepřem. Lze přidat také česnek pro výraznější chuť.
- Do vydlabaných žampionů dáme tuto směs tak, aby houba měla malou čepici, a dáme do trouby.
- Pečeme, dokud nebudou kloboučky mírně nahnědlé a ihned podáváme.