Jak připravovat vejce

Náročnost
lehke
Potřebný čas
Do 10 minut
Cena
10 Kč

Vejce lze připravit na mnoho různých způsobů, ale ačkoliv se jedná o chutnou potravinu, mnoho lidí se vajec straní ze zdravotních důvodů. Jedná se ale o mýlku neboť vejce jsou zdraví prospěšná a jako doplněk salátu výborně nejen vypadají ale i chutnají. Ve vejcích naleznete hned několik druhů vitamínů, jako je A, D, B, E či K, dále jsou zdrojem bílkovin, snižují cholesterol v krvi i vysoký krevní tlak, pomáhají při snižování váhy a najdeme v nich spoustu vápníku. Naučte se vejce připravovat na různé způsoby a zařaďte je do svého jídelníčku.

1

Vejce naměkko

  • Délka vaření: Cca 4 – 5 minut

Vejce vložíme do hrnce s vodou a dáme vařit. Jakmile se voda začne vařit, na minutce si nastavíme zhruba 4 minuty a po zazvonění okamžitě slijeme. Vejce bude mít tekutý žloutek, ale bílek už by měl být sražený.

2

Vejce natvrdo

  • Délka vaření: 10 minut

Vejce vložíme do hrnce, ve kterém je budeme vařit, zalijeme vodou tak, aby byla víceméně pod hladinou, a dáme vařit. Od bodu varu si nastavíme na minutce 10 minut a poté vejce slijeme a po vychladnutí oloupeme.

3

Volské oko

  • Délka smažení: Cca 1 – 2 minuty

Volská oka se připravují na rozpálené pánvičce. Na pánvičku si dáme rozpustit trochu másla nebo vlijeme trochu oleje a po rozpálení pánve na ni rozklepneme vejce. Vejce lze mít rozklepnutá i dopředu v misce a poté je na pánev pouze nalít. Vejce necháme smažit zhruba 1 – 2 minuty, dokud se nestáhne bílek.

Nijak je neotáčíme a moc s nimi nehýbeme, abychom je neprotrhly a žloutek se nevylil na pánvičku. Na pánvi je necháváme podle toho, jak tekutá či pevná je chceme mít.

4

Míchaná vejce

  • Délka smažení: Cca 2 – 4 minuty

Míchaná vejce se opět připravují na pánvi. Na pánev si dáme rozpustit máslo nebo trochu oleje. Po rozžhavení pánvičky na ni rozklepneme vejce a okamžitě jej mícháme, aby došlo k propojení bílků i žloutku. Opět lze mít rozklepnuté a promíchané vejce připravené vedle v misce a na pánev jej jenom nalít.

Do míchaných vajec přidáváme sůl a pepř, ale lze přidat i koření či podle chuti cibuli, nadrobno nakrájenou šunku, sýr, houby, ředkvičky, apod.

5

Ztracená/zastřená vejce

  • Délka vaření: Cca 4 minuty

Ztracená vejce se připravují v hrnci s trochu osolenou vodou a nejlépe se dvěma lžičkami octa. Díky octu bílek rychleji ztuhne a vejce se tak neroztrhá. Voda v hrnci by neměla úplně vřít, stačí, když jsou vidět bublinky. V té chvíli s vodou zamíchejte tak, aby se vytvořil malý vír, do kterého nalijete rozklepnuté vejce v misce. Ve vodě ho poté nechte zhruba 4 minuty a opatrně ho vyjměte tak, aby se neprotrhlo a žloutek se nevylil ven.

Jak připravit slané pizza šneky
Připravit rychlé a dobré občerstvení pro návštěvu je snadné, když máte po ruce listové těsto.…
Celý návod
Jak připravit lehký nepečený ovocný dort
Ovocný dort s tvarohem, který se nemusí péct, si můžete připravit kdykoliv a z jakéhokoliv ovoce, které…
Celý návod
Jak připravit zdravé muffiny s jablkem a chia semínky
Muffiny jsou malé a sladké – hodí se tedy na jak na snídani, tak jenom…
Celý návod
Jak si připravit domácí suši
Japonská kuchyně je velmi rozmanitá a jedním z nejznámějších jídel je určitě suši. Doma připravené suši…
Celý návod