Vejce lze připravit na mnoho různých způsobů, ale ačkoliv se jedná o chutnou potravinu, mnoho lidí se vajec straní ze zdravotních důvodů. Jedná se ale o mýlku neboť vejce jsou zdraví prospěšná a jako doplněk salátu výborně nejen vypadají ale i chutnají. Ve vejcích naleznete hned několik druhů vitamínů, jako je A, D, B, E či K, dále jsou zdrojem bílkovin, snižují cholesterol v krvi i vysoký krevní tlak, pomáhají při snižování váhy a najdeme v nich spoustu vápníku. Naučte se vejce připravovat na různé způsoby a zařaďte je do svého jídelníčku.
Vejce naměkko
- Délka vaření: Cca 4 – 5 minut
Vejce vložíme do hrnce s vodou a dáme vařit. Jakmile se voda začne vařit, na minutce si nastavíme zhruba 4 minuty a po zazvonění okamžitě slijeme. Vejce bude mít tekutý žloutek, ale bílek už by měl být sražený.
Vejce natvrdo
- Délka vaření: 10 minut
Vejce vložíme do hrnce, ve kterém je budeme vařit, zalijeme vodou tak, aby byla víceméně pod hladinou, a dáme vařit. Od bodu varu si nastavíme na minutce 10 minut a poté vejce slijeme a po vychladnutí oloupeme.
Volské oko
- Délka smažení: Cca 1 – 2 minuty
Volská oka se připravují na rozpálené pánvičce. Na pánvičku si dáme rozpustit trochu másla nebo vlijeme trochu oleje a po rozpálení pánve na ni rozklepneme vejce. Vejce lze mít rozklepnutá i dopředu v misce a poté je na pánev pouze nalít. Vejce necháme smažit zhruba 1 – 2 minuty, dokud se nestáhne bílek.
Nijak je neotáčíme a moc s nimi nehýbeme, abychom je neprotrhly a žloutek se nevylil na pánvičku. Na pánvi je necháváme podle toho, jak tekutá či pevná je chceme mít.
Míchaná vejce
- Délka smažení: Cca 2 – 4 minuty
Míchaná vejce se opět připravují na pánvi. Na pánev si dáme rozpustit máslo nebo trochu oleje. Po rozžhavení pánvičky na ni rozklepneme vejce a okamžitě jej mícháme, aby došlo k propojení bílků i žloutku. Opět lze mít rozklepnuté a promíchané vejce připravené vedle v misce a na pánev jej jenom nalít.
Do míchaných vajec přidáváme sůl a pepř, ale lze přidat i koření či podle chuti cibuli, nadrobno nakrájenou šunku, sýr, houby, ředkvičky, apod.
Ztracená/zastřená vejce
- Délka vaření: Cca 4 minuty
Ztracená vejce se připravují v hrnci s trochu osolenou vodou a nejlépe se dvěma lžičkami octa. Díky octu bílek rychleji ztuhne a vejce se tak neroztrhá. Voda v hrnci by neměla úplně vřít, stačí, když jsou vidět bublinky. V té chvíli s vodou zamíchejte tak, aby se vytvořil malý vír, do kterého nalijete rozklepnuté vejce v misce. Ve vodě ho poté nechte zhruba 4 minuty a opatrně ho vyjměte tak, aby se neprotrhlo a žloutek se nevylil ven.