Jak zažádat o umístění dopravní značky

Náročnost
lehke

Když se podíváme všude kolem silnic, co u nich pochopitelně uvidíme? Ano, nejde o nic jiného, než o pevně umístěné dopravní značky. I když to na první pohled vypadá, že je jich všude celkem dost, jsou i místa, kde mohou chybět. V takovém případě je vhodné vzít iniciativu do svých rukou a požádat o umístění dopravní značky.

Proč vlastně žádat?

Důvodů může být hned několik. Většinou je důvodem především nějaký problém. Jedním z častých je nedovolené parkování, kdy na hříšníky běžné předpisy neplatí a bude třeba si jejich respekt vynutit právě značkou. Stejně tak může být dopravní značení vyžadováno i v místech, kde je vlivem současných značek, nebo jejich absencí složitá dopravní situace. Možných důvodů ale může být mnohem více.

Žádost je základem

Bez žádosti to nepůjde. Toto je třeba mít na paměti za všech okolností. Primárně by se mělo jednat o žádost o stanovení, umístění, nebo změnu dopravního značení. V žádosti by mělo být primárně uvedeno, proč se o umístění dopravního značení žádá. Čím více důvodů a důkazů bude uvedeno, tím větší je šance na pozitivní schválení. Dále nesmí chybět ani identifikace toho, jaká značka je požadována. Správné je přidat také nezbytný náčrtek místa, kam přesně by měla být umístěna. Toto všechno dokáže úřadům pomoci v rozhodování, zda je daná žádost oprávněná a zda v daném místě značka skutečně chybí, a zda pomůže.

Kam s žádostí?

Jakmile je vaše žádost sepsána, je třeba vědět i to, kam s ním. Doporučuje se doručit písemnou žádost příslušnému úřadu v místě, kde je značka požadována. Na tomto úřadě je nutné adresovat ji ideálně na odbor dopravy. Ten by měl danou žádost přijmout a následně se čeká už jenom na jeho vyřízení, s ohledem na skutečnou oprávněnost žádosti. Pokud je žádost vyhodnocena kladně, je pochopitelné, že o umístění značky už se postará sám úřad, který vše iniciuje.

Jak vybrat kvalitní povinné ručení?
Mnoho řidičů vybírá povinné ručení výhradně podle ceny. To se však nemusí vždycky vyplatit. Kromě…
Celý návod
Uvažujete o vlastní studni?
Máte-li u domu pozemek, kde je možnost vybudovat vlastní studnu, určitě neváhejte. V dnešní době ceny…
Celý návod
Proč izolovat foukanou izolaci?
Statistiky nelžou. Náklady na vytápění domácností tvoří téměř 75% výdajů za energie. S tímto číslem se…
Celý návod
Jak optimalizovat Váš vozový park pomocí
Přemýšlíte, jak mít přehled nad svými vozidly? Rádi byste věděli o tom, pokud některý z…
Celý návod